PrviKorak

Politika privatnosti

Politika privatnosti objašnjava koje osobne podatke prikupljamo o ispitanicima, u koju svrhu, kako ćemo ih upotrijebiti, pod kojim ih uvjetima planiramo dostaviti drugim stranama, na koliko dugo ćemo ih način pohraniti, koje mjere zaštite koristimo pri navedenim postupcima s osobnim podacima te koja su prava ispitanika. U Politici privatnosti, riječi „mi“, „nas“ i „naše“ odnose se na Institut Prvi korak – ustanovu za obrazovanje odraslih (dalje u tekstu IPK).

U ovoj Politici privatnosti, „osobni podaci“ odnose se na bilo koje informacije o Vama koje nam pružate, kao, na primjer, kad se prijavite za seminar ili nam ustupite svoje osobne podatke preko naše internetske stranice, uključujući (ali ne isključivo) svoje ime, prezime, kontakt podatke, adresu, datum rođenja, zanimanje, naziv poduzeća u kojem radite i tako dalje.

Koje podatke prikupljamo i kako?

>Osobni podaci koje prikupljamo su kontakt podaci te drugi osobni podaci potrebni za pružanje usluga. Osobne podatke prikupljamo kroz naše web stranice i društvene mreže putem obrazaca za kontakt i automatski korištenjem web kolačića te kroz obrasce za upis ili prema ugovorima o izvršenju usluga.

Podaci koje prikupljamo direktno od Vas

Kad osobne podatke prikupljamo direktno od Vas korištenjem obrazaca uvijek vas informiramo o točnoj svrsi za koju su podaci prikupljeni ili nastojimo da ta svrha bude jasna sama po sebi primjerice na specifičnim obrascima za određene svrhe. Tako kada se prijavljujete za kreiranje korisničkog računa ili sudjelovanje u online tečajevima, registrirate za potvrdu plaćanja, ispunite online obrazac na našim stanicama, pošaljete nam e-poštu, sudjelujete u našim proslavama ili nam, na bilo koji drugi način, izravno dostavljate svoje podatke, od Vas ćemo zatražiti sljedeće podatke: adresu e-pošte, ime i prezime, broj telefona i slične podatke potrebne za ispunjavanje usluge ili omogućavanje korištenja neke od njih te za potrebu kontaktiranja.

Ovisno o okolnostima prikupljanja podataka, na našim web stranicama svi obavezni podaci biti će označeni asteriskom (*), a popunjavanje neobaveznih osobnih podataka ostavljamo vam na izbor. Sve tako prikupljene podatke koristiti ćemo u istu svrhu i štititi identičnim mjerama kao obavezne.

Podaci koje prikupljamo iz drugih izvora

Dio osobnih podataka dobivamo od tijela javne vlasti kao što su npr. Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te poslovni subjekti s kojima smo sklopili ugovore o pružanju usluga. U tim je slučajevima voditelj obrade IPK tako da za te osobne podatke vrijedi ova Politika privatnosti.

Politika kolačića

Na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići (eng. cookie). Ovo je standardni postupak na većini web-stranica na internetu.

Što su kolačići?

Kolačić je datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu web-stranicama. Pomoću kolačića web-stranice na primjer pamte vaše radnje i željene postavke poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz pa ih stoga nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-stranice, odnosno, pri pregledavanju različitih stranica određenog web-mjesta.

Kako mi koristimo kolačiće?

Kolačići koje koristimo ne prikupljaju osobne podatke poput imena, prezimena, e-mail adrese i slično.

Koristimo funkcionalne kolačiće u svrhu prepoznavanja dolaska korisnika na web-stranice, kako bi zapamtili vaše preferencije s ciljem poboljšanja i pružanja personaliziranog korisničkog iskustva.

Koristimo Google i Facebook analitičke kolačiće kako bismo pratili s kojih nam stranica korisnici dolaze i kretanje korisnika po stranicama, plasirali personalizirani sadržaj i poboljšali kvalitetu web-stranica i usluga te kako bismo bolje razumjeli potrebe korisnika i sukladno tome unaprijedili usluge i funkcionalnosti naših web-stranica. Analitički kolačići omogućuju nam da vidimo agregirane demografske podatke posjetitelja – njihove dobne skupine i gradove iz kojih dolaze. Koristimo ih i kako bismo, na primjer, utvrdili broj korisnika koji su pregledali uslugu nakon klika na oglas, kako bismo objavili oglase temeljene na vašim interesima, izbjegli ponovno prikazivanje oglasa koji ste već vidjeli te pratili konverziju oglašivačkih kampanja.

Kako ukloniti ili zabraniti postavljanje kolačića?

Kolačiće možete ukloniti brisanjem, a upute kako zabraniti postavljanje kolačića za najčešće preglednike možete naći na sljedećim poveznicama:

Google Chrome

Internet Explorer

Mozilla Firefox

Safari (Desktop)

Safari (Mobile)

Android Browser

Opera

Opera Mobile

Dodatne informacije

Dodatne informacije o web kolačićima dostupne su na vezi http://www.aboutcookies.org.uk/ ili sličnim stranicama poput:

European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)

Internet Advertising Bureau (US)

Internet Advertising Bureau (EU)

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP)

Odbijete li naše kolačiće, neke funkcije i pogodnosti naših stranica možda neće raditi kako treba.

Koja je svrha obrada podataka?

Obrade osobnih podataka koje provodimo vezane su uz pružanje usluga i informacija o našim uslugama.

Osobne podatke u obradama koristimo kako bismo ispunili svoje ugovorne obveze – pružili i sačuvali usluge poput certificiranja, obučavanja i edukacije, izvršili i poboljšali tečajeve i edukacijske programe, poboljšali sigurnost, otkrili, spriječili ili, na neki drugi način, detektirali prijevaru, nezakonita djela ili tehničke probleme te ispunili svoje zakonske obveze. Isto tako osobne podatke koristimo u komunikaciji s vama i to kako bismo odgovorili na upite u vezi usluga i dostavili korisne podatke ili tražene informacije.

Kako bi ste stekli bolji uvid u načine korištenja osobnih podataka donosimo neke od konkretnih primjera:

 • Kreiranje i upravljanje Vašim korisničkim računima za on-line usluge
 • Omogućavanje pristupa određenim sadržajima seminara ili usluga za koje ste se prijavili
 • Praćenje pojedinačnog i skupnog pohađanja, napredovanja i kompletiranja on-line, off-line ili kombiniranih seminara i edukacijskih programa te analiziranje napredovanja polaznika i njihovog načina učenja
 • Praćenje i uočavanje moguće zloupotrebe naših stranica
 • Poboljšanje i pojednostavljivanje korištenja sadržaja i usluga
 • Pružanje informacija o seminarima ili uslugama za koje ste se prijavili
 • Odgovaranje na Vaše upite i pružanje korisničke podrške
 • Upoznavanje s Vašim potrebama kako bismo Vam ponudili željene seminare i usluge te prikazali sadržaj koji Vas zanima
 • Slanje nadopune o najnovijim on-line, off-line i kombiniranim seminarima te drugim uslugama i događajima, kao i informacije vezane uz tržišnu komunikaciju te rad naših internetskih stranica i njihovom vremenu ažuriranja
 • Istraživanje i analizu mogućnosti poboljšanja naših usluga, pojedinačno (npr. predavači u radu s našim klijentima) ili skupno; kao i upoznavanje s Vašim iskustvom kao korisnika što se tiče pristupa, jednostavnosti korištenja i učinka naših internetskih stranica

Koji su temelji prikupljanja/obrade podataka?

Osobne podatke prikupljamo temeljem zakonskih obaveza u svrhu sklapanja ugovora o uslugama za cjeloživotno educiranje, seminare i edukacije, praćenje prisutnosti na seminarima te kreiranje računa, potvrda o prisustvovanju i certifikata. Isto tako, koristimo ih za ispunjavanje ugovornih obaveza pri edukacijama, seminarima, projektima i drugim ugovorenim uslugama. Temeljem vaših privola prikupljamo osobne podatke koje koristimo u svrhu informiranja o našim programima na više načina – od slanja newslettera, odgovora na vaša pitanja do informacija o programima za koje ste iskazali interes.

Tko ima pristup podacima?

Podacima pristupaju ovlašteni zaposlenici IPK. Dio podataka, za određene seminare i edukacije razmjenjujemo i ustupamo temeljem zakonski definiranih obaveza s tijelima javne vlasti poput Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskom  zavoda za zapošljavanje i slično.

Osobni podaci ni u kojem slučaju neće biti prodani niti nezakonito ustupljeni trećim stranama.

Napominjemo da Vaše osobne podatke možete učiniti dostupnim drugim korisnicima korištenjem internetskih alata za suradnju poput foruma, soba za čavrljanje (chat rooms) ili drugih prostora preko kojih je moguća javna komunikacija ili komunikacija prijavljenih korisnika.

Koji je rok pohrane?

Rokovi pohrane vaših osobnih podataka ovise o sljedećim čimbenicima: vremenu potrebnom da bismo izvršili uslugu za koju ste se prijavili te vremenskom rasponu na koji nas obvezuje naš pravni okvir, provođenje ugovora ili potreba da se riješe sporovi. Također, Vaše osobne podatke prikupljene privolom pohraniti ćemo i obrađivati do roka naznačenog kod prikupljanja ili do povlačenja privole. Dio rokova pohrane stoga definiramo internim aktima, a svi će Vam biti transparentno najavljeni najkasnije u trenutku korištenja usluga. Naravno, uvijek komuniciramo maksimalne rokove pohrane, no u slučaju da nam vaši osobni podaci nisu više potrebni mi ćemo ih vratiti ili obrisati i prije isteka maksimalnog roka pohrane.

Koja su prava ispitanika?

Ispitanicima osiguravamo sva prava:

 • Pravo na pristup podacima

Imate pravo zatražiti potvrdu o tome obrađujemo li vaše podatke te ako da, dobiti pristup do tih podataka. U slučaju da obrađujemo veću količinu podataka koji se odnose na vas, možemo od vas tražiti specifikaciju vašeg zahtjeva za dostavu pojedinih konkretnih skupina podataka koje o vama obrađujemo.

 • Pravo na ispravak

U slučaju da uočite da o vama obrađujemo netočne ili nepotpune podatke ili ih želite izmijeniti, imate pravo tražiti ispravak odnosno nadopunu nepotpunih osobnih podataka. Kako bismo osigurali da o Vama uvijek obrađujemo samo točne osobne podatke potrebno je da nam bez odgađanja javite sve njihove promjene.

 • Pravo na brisanje („pravo na zaborav”)

Brisanje osobnih podataka možete tražiti primjerice ako smatrate da vaši osobni podaci više nisu nužni za svrhe u koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni, smatrate se vaši osobni podaci nezakonito obrađuju ili ulažete prigovor na obradu. Povučete li privolu, mi ćemo vaše osobne podatke prikupljene temeljem privole odmah obrisati.

Međutim, molimo vas da uvažite da vaše podatke nećemo moći izbrisati ako su oni potrebni radi ispunjenja zakonskih obveza, ugovornih obveza i drugih pravnih temelja iz Opće uredbe o zaštiti podataka.

 • Pravo na ograničenje obrade

Imate pravo ishoditi ograničenje obrade vaših osobnih podataka, koje se može tražiti primjerice ako ste podnijeli prigovor na obradu podataka, sumnjate u točnost osobnih podataka koji se obrađuju ili u zakonitost njihove obrade, no ne želite da se ti podaci izbrišu ili su vam još potrebni radi ostvarenja pravnih zahtjeva.

 • Pravo na prigovor

U svakom ste trenutku, s obzirom na vašu posebnu situaciju, ovlašteni uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na vas, zbog čega ćemo obradu istih ograničiti. Također, u  bilo kojem trenutku imate pravo prigovoriti protiv obrade vaših osobnih podataka u svrhu izravnog marketinga. Nakon podnošenja prigovora vaše ćemo osobne podatke prestati obrađivati u navedenu svrhu.

 • Pravo na povlačenje privole

Ako se obrada Vaših osobnih podataka temelji na privoli, imate je pravo u bilo kojem trenutku povući, bez ikakvih posljedica.

pisanim putem na adresu: Institut Prvi korak, Ul. Pavla Hatza 21, Zagreb 10000<

e-mailom na adresu: info@institutprvikorak.hr

Promjene politike privatnosti

Svaka promjena Politike privatnosti biti će naznačena svim ispitanicima pri posjeti našim internet stranicama te na vrhu ove stranice. Savjetujemo da povremeno posjetom ovoj stranici provjerite da li smo i koje izmjene uvrstili u Politiku privatnosti